Selv
om jeg fortsatt er i sommermodus, og tror at solen snart slipper gjennom,
benytter jeg meg av dette streifet av høst til å lage en varmende suppe. Mannen er husets baker, og disker opp
med sitt sprøe og deilige helgebrød. Det er vidunderlig dyppet i suppen!
Egentlig er dette brødet så godt at sammen med en beskjeden ost, litt olje og
oliven i seg selv utgjør tapas!
Det
holder seg også veldig godt, og er en glede å ta frem igjen morgenen etter til
frokosten. Hvis det er noe igjen da…
I
dag har jeg hatt et streif av naturalhusholdning, da to agurker ble byttet i
femten vidunderlige egg. Min fine venn og kollega har eggleggende høner, men ingen agurker, og jeg slet
med motsatt problem. Nå har vi både egg og agurker begge to.
Gleder
meg også over at drivhuset har gitt oss en squash i dag. Riktig nok en forvokst
sådan, og den eneste av sitt slag i hele drivhuset, men den er kjærkommen. Tror den blir suppe en av dagene… eller
kanskje del av en salat? Mulighetene er mange, og squashen dessverre bare en…
Dagens måltider:
Frokost:
havregryn med melk
Lunch: Falaffelrester.
Middag:
Suppe
med salt knoke, bygg, bønner og linser.
3
dl bønne, linse og bygg bløtlagt over natten og kokt møre. /Noen blir kokt
nesten helt i stykker, men det gjør ikke noe. De som kokes i stykker lager bare
en tykkere suppe.)
Kok
kraft på knoken. (nok til kraft til i alle fall to supper/gryter.)
1
løk
2
gulrøtter
2
fedd hvitløk
1
laurbærblad
1
kvast rosmarin
1
kvast oregano (eller de urtene du har og som du liker best.)
5
dl. kraft
Del
grønnsakene i passe store biter og stek lett i litt olje. Tilsett kraften og
kok til møre. Kok gjerne lenger. Suppen blir bare bedre av det.
Skyll
bønneblandingen for kokevann, kutt kjøttet i terninger, og ha det over i suppa
Tilsett
mer vann om nødvendig, og smak til med salt og pepper. Husk at knoken kan være
ganske salt, så husk å smak til før mer salt tilsettes!
Restene
fra denne suppen egner seg ypperlig som turmat. Jeg anbefaler av den grunn å
lage en raus porsjon!
Fint
helgebrød
4
dl kaldt vann
1
ts tørrgjær
1
ts salt
1
liter mel
Elt
deigen vel og lenge før du setter den til heving i minimum 6 timer. Gjerne
natten over. Klargjør en bakeplate med papir, ta opp deigen og vri den som om
den skulle være en våt klut. Legg på stekebrettet og etterhev i en time.
Stek
brødet først på 250 grader i 10 minutter, deretter 180 grader i 20 minutter.
God fredag fintfolk!
Kommentarer
Legg inn en kommentar