Bondebønner.

Jeg elsker lettvinnt mat!


Mat jeg kan lage i godt monn og oppbevare i kjøleskapet for bruk i travle hverdager. Mat man kan legge i boks eller på talerken, alt etter hva tid og lyst tillater. Gjerne mat som passer til mye og kan kombineres med mer. 


Denne bønnesalaten har jeg ofte en krukke av i kjøleskapet, og jeg bruker den i nista eller til middagen. Den er fargerik, sunn og gir god næring for kropp og sjel. Den kan lages av bløtlagte og kokte bønner eller av hermetiske bønner. Alt etter hvor godt du planlegger og hvor mye tid du velger å investere i den.



3 dl røde bønner
3 dl hvite bønner (Bruk favorittene dine, jeg velger disse for de gir fin farge til salaten)
1 stor boks mais
1 rødløk kuttet i små terninger
2 rød paprika i terninger
1 stor neve hakket koriander
Bland dette sammen og sett til siden mens du lager marinade. 

Marinade
1/2 sitron. Saft og skall. (eller lime om du foretrekker det)
2 cm ingefær, raspet. 
1-2 hvitløksfedd revet
1/2 dl god olivenolje eller annen olje du liker godt. 
salt og pepper etter smak. 
bland sammen og hell over bønnene.



Hvis du har god tid er det utrolig godt å grille paprikaen før bruk. Det er lett, men litt rotete og tidkrevende.
Legg paprikaen på en grillpanne og svi den, en side av gangen til hele paprikaen er helt svart. Ta den av grillpannen og legg den i en plastpose du lukker eller i en annen lukketanretning. La den avkjøle helt. Når den er avkjølt kan du rense den for svidd skall, kjerne og frø. jeg lar gjerne litt av det svarte sitte igjen, det gir ekstra rustikk og deilig smak til salaten. Væsken som blir igjen kan med fordel tilsettes marinaden. 





Denne salaten er utrolig god sammen med grillet kyllingfilet og med litt Chevre drysset over, eller på kjøttfrie dager med en god skive landbrød og litt fetaost på toppen. Den passer fint å ha i en krukke med tett lokk, så du kan riste litt på det for å fordele marinaden før servering. Den tåler å stå noen dager, men blir skeldent mer enn et par timer i vårt hus. 

God dag godtfolk, og god uke!


Kommentarer

Populære innlegg